TEKNOLOGIUKE

av Rannveig Kvanum | 19. september 2017

31. oktober - 4. november
Hvor tar teknologien oss?

Undertittel

banner nyheter

Menneske mot eller med maskin?

Dagens samfunn blir stadig mer og mer gjennomdigitalisert. Mange av oss har sluttet å se på lineær (gammeldags) tv og bruker strømmetjenester og ser kun på opptak. Vi låser huset vårt med mobilen, styrer strøm og lys fra andre mobilapper og kan chippe hunden med gps slik at vi kan finne den igjen når den stikker av.
Samtidig så er dette bare overflatetjenester. Når vi snakker om utvikling av næringslivet så ser vi at utviklingen går raskere og raskere. Produkter som før var avhengig av manuell arbeidskraft blir nå overtatt av roboter, og kan fjernstyres. Produksjonskostnadene blir lavere og produktene billigere.
Innenfor medisin gjør 3d print det nå mulig for leger å få øvd seg før operasjoner. Det printes nøyaktige kopier av hjerter før operasjonene gjøres, slik at man kan få et fullstendig bilde av hva som må gjøres, og planlegge operasjonen i detalj før pasienten legges i narkose.

Dette er små eksempler på hva teknologiutviklingen betyr. Vi har bare sett starten. Samtidig så vet vi mye om at mennesker er sosiale, vi trenger hverandre, og vi trenger fellesskap. Hvordan vil denne framtiden se ut?

Som bibliotek har vi fokus på kunnskap, og vi vil være en kunnskapsarena.  For å være en kunnskapsarena også i fremtiden vil vi søke å stimulere til kunnskap, nysgjerrighet og utforsking.
Vi begynner denne høsten med en teknologiuke hvor vi er veldig stolte av å kunne presentere 3 glitrende foredragsholdere som vi håper vil kunne hjelpe oss askerbøringer til å forstå litt mer, og bli nysgjerrige på hva fremtiden bringer.

 

Uken vi byr på er som følger:

Tirsdag 31. oktober kl 18.00
Silvija Seres: Digitale samfunnsdilemmaer – muligheter ny teknologi gir og hva den betyr for en planlagt samfunnsutvikling
Silvija Seres har doktorgrad i matematikk fra Oxford, er direktør i VC-selskapet TechnoRocks, styremedlem i flere organisasjoner.

Onsdag 1. november kl 18.00
Kristin Dolve Larsen: Velferdsteknologi og robot AV1 som gjør livet til langtidssyke barn litt enklere
Kristin Dolve Larsen jobber som ambassadør og prosjektleder i No Isolation der hun presenterer selskapet rundt om i hele landet for blant annet utdanningsinstitusjoner, bedrifter og organisasjoner. No Isolation jobber med å hjelpe mennesker ut av ensomhet og sosial isolasjon. Det er derfor de lager verktøy for å bringe folk sammen. Deres første verktøy er roboten AV1. Gjennom roboten AV1 kan langtidssyke barn delta på skolen når de er for syke til å delta selv. Den fungerer som barnets øyne, ører og stemme.  Kristin Dolve Larsen har bakgrunn fra prosjektledelse, kreativ næring og frivilligheten der hun blant annet har jobbet med hundrevis av barn og unge.

Torsdag 2. november kl 18.00
Roger Andre Søraa: Bruk av robotteknologi i kirurgien, eldreomsorgen m.m.
Søraa er stipendiat ved Institutt for Tverrfaglige Kulturstudier (KULT), med en Master i Studier av Teknologi og Samfunn, og en Bachelor i Informatikk. Forsker for tiden på håndverkernes rolle i overgangen til en mer miljøvennlig byggeskikk gjennom prosjektet Crafting Climate transitions from below.

Lørdag 4. november:
– Vi bygger roboter sammen  Verksted med godtfolk fra kodegenet.no.  Passer for barn/ungdom fra 10 år.  NB! påmelding til azer.pehilj@asker.kommune.no  – begrenset antall plasser!
Nordisk spilldag  Hele huset med på å feire nordisk spilldag, som vil ha aktivitere som er både fysiske og digitale spill, animasjon og spillutviklere til stede.

 

Topp
Translate »