Tilbake til Lemberg (2018)

Philip Sands

En sakprosabok med utgangspunkt i Nürenbergprosessen. Hvem kunne trodd at den ville bli en pageturner? «Tilbake til Lemberg» ble kåret til årets sakprosabok i Storbritannia i 2017.

Undertittel

Forfatteren Philip Sands er folkerettsjurist. Han ble invitert til å forelese om begrepene «folkemord» og «forbrytelser mot menneskeheten» på universitet i Lviv (tidligere kalt Lemberg)  i Ukraina. Der oppdaget han at begge opphavsmennene til disse begrepene hadde studert juss i byen. De var omtrent jevngamle, født rundt år 1900, men kjente ikke hverandre.

På samme alder var også forfatterens bestefar, Leon. Leon var født og oppvokst i Lemberg/Lviv. Leon kom til å leve siste halvdel av sitt liv i Paris. Han snakket aldri om årene før han flyttet til Frankrike. I tillegg til disse tre blir vi også introdusert for Hans Frank (1900-1946). Hans Frank var tysk jurist. Han var generalguvernør i det okkuperte Polen under 2.verdenskrig. Hans Frank ble herre over skjebnen til de tre andre.

Rundt livshistoriene til disse fire mennene har Philip Sands  bygget sin bok. Det er gjort på mesterlig vis!  Her får vi familiehistorie, Europas nyere historie, internasjonal rett, forbrytelser og mye, mye mer. Historien er så velskrevet og satt i en slik sammenheng at selv folkeretten blir spennende lesning for oss legfolk! «Tilbake til Lemberg» er et høydepunkt blant utgivelsene i 2018!


Anbefalt av Sigrid Aarnes | 05.03.2019


Topp
Translate »