Store hendelser i liten skala (2016)

Bjørn Arild Ersland

En sår og og komisk fortelling på samme tid. En roman om en helt vanlig mann som går av med avtalefestet pensjon, litt fremskyndet av sjefen.

Fortellingen starter med at Arne, en mann tidlig i 60-årene, takkes av fra sin jobb som bibliotekar. Han har kledd seg i dress for anledningen, mens kollegaene er i vanlige klær. Når lunsjen er over går de andre i avdelingsmøte, som om dette var en helt vanlig dag. Har  de ikke fått med seg alvoret?

Arne har jobbet 30 år som fylkesbibliotekar. Hans spesiale har vært statistikk og presentasjon av excel-rapporter. Samtidig har han utarbeidet prosjekter som "Arbeidsplassbiblioteket". Selv om Arne skal pensjonere seg har han ideer til prosjekter på frilansbasis. "I søknaden kan jeg pøse på med ord som vil sende prosjektet rett inn i kjernen av det bibliotekene skal drive med, integrering, multimedia, språkopplæring, natur, det nye Norge, urbanisering, hva som helst av det konsulentene ved Nasjonalbiblioteket vil kalle plussord". Sjefens litt lunkne respons tolker han som at hun vil holde døra på gløtt.

Som bibliotekar har jeg nok ekstra glede av beskrivelsene fra vårt miljø, men fortellingen er  almen. Balansen i blandingen av sårhet og humor er ekstra betagende.

Ersland har skrevet bøker for barn i mange år, dette er den første for voksne. Håper det kommer flere!

Anbefalt av Elisabeth Gran | 06.06.2016