Sauebondens liv (2016)

James Rebanks

Hvis du skal lese en bok om sauer i år, så er dette boka!

Undertittel

Forfatter er sauebonden James Rebanks, en jordnær mann på rundt 40 år, som driver en liten fjellgård i Lake District, et naturskjønt område nordvest i England. I boken følger vi sauebonden gjennom ett år; vi får høre om de ulike årstidene, og hvilke utfordringer disse gir en sauebonde.

Fra Rebanks var liten, var det aldri noe spørsmål om hva han skulle bli – han skulle gå i sin far og farfars fotspor og drive gården videre. Han gikk i lære fra han var bitteliten, og ble født inn i en mentalitet hvor sauene og gården kommer først. Skolen hoppet han av så snart han kunne. Han berømmer sin barneskolelærer for å introdusere ham for litteraturen, men er langt mer skeptisk til senere lærere som kun vektla hvor viktig det var å komme seg opp og frem her i verden – det var taperne som ble igjen! Rebanks ser få tapere i sin egen slekt, han ser stolte, frie og uavhengige kvinner og menn, som med knappe midler driver videre en gammel tradisjon. Hans farfar kunne knapt lese og skrive, men han hadde full oversikt over hvor hvert eneste lam var født og dennes stamtavle. Kunnskapen om dyra og driften var enorm selv om han viste lite om det som skjedde utenfor Lake Ditsrict.

Boka handler også om hvor viktig det er å være stolt av det man gjør og får til. Vellykkethet måles ikke i akademiske prestasjoner, inntekt og betydningsfulle jobber. Like viktig er den kjærlighet og respekt man har for å drive videre en årtusenlang tradisjon.

Jeg er ikke spesielt opptatt av sau, og det trenger du ikke være for å ha stor glede av denne boken. Sjansen er stor for at saueinteressen økes, men viktigere er den respekten og forståelsen en får for alle de som kjemper for å bli værende. Dette er en nydelig, lavstemt og berikende bok!


Anbefalt av Rannveig Kvanum | 09.12.2016


Topp
Translate »