Når nettene blir lange (2000)

En storfamilie finner veien til fjellheimen midt i julerushet. Gunnar, Astrid og deres fire voksne barn med hver sin familie og en svigerfamilie fra Polen har tenkt å feire jul sammen i ei leid hytte.

Undertittel

Det er «flott» vintervær ute med 30 kuldegrader. Inne er tømmerveggene bunnfrosne, moren er kontrollfrik og opptatt av fasaden mens gamle faren er like tørst som han pleier å være. Det emosjonelle kaoset bobler rett under overflaten – det som var tenkt å være en hyggelig og idyllisk sammenkomst er i ferd til å utvikle seg til et forferdelig mareritt.

Filmen «”Når nettene blir lange» er Norges første (og eneste) Dogme-film og Mona J. Hoels andre lange spillefilm. Den er svært vellykket på de aller fleste områder. Personlig er jeg mest imponert over skuespillerpresentasjonene, særlig av polske Zbigniew Zamachovski kjent fra flere av Krzysztof Kieslowskis filmer. «Når nettene blir lange» er en av mine julefilmfavoritter og jeg synes at det er veldig merkelig at Mona J. Hoel ikke har fått sjansen til å regissere flere spillefilmer enn de tre som står på hennes CV.


Anbefalt av Azer Pehilj | 13.12.2010


Topp
Translate »