Når landet mørknar (2018)

Tore Kvæven

Det er nedgangstider på Grønland. Landnåmsmennene, som slo seg ned i Vesterbygda på 900-tallet, hadde gjort seg rike på hvalrossjakt, men nå er hvalrossen forsvunnet fra fjordene, og livet på Grønland er blitt vanskeligere.

Undertittel

Det er uvennskap og rivalisering mellom de forskjellige ættene, mellom folket i fjordbygdene og fjellbygdene, mellom bosetterne og skrælingene og mellom gammel og ny tro. Dette er det historiske bakteppet for handlingen.

For boka er en historisk roman fra slutten av 1200-tallet, og beskriver det harde livet menneskene på Grønland levde på den tid. Men handlingen kunne egentlig like gjerne vært lagt til et annet århundre, for det er beskrivelsen av den storslåtte naturen og menneskenes tanker og følelser som for meg står i sentrum av fortellingen.  Og disse natur-og menneskeskildringene understrekes igjen av et fortettet språk, som minner om sagastilens.

I tillegg er dette en dramatisk kjærlighetsroman. Unggutten Arnar har med sin utferdstrang og trassighet lagt seg ut med en av høvdingene, og da han forelsker seg i Eir, utfordrer han også en av de andre høvdingene. Forholdet til Eir skal til slutt vise seg å bli skjebnesvangert for Arnar.

En fantastisk fin bok; en av de beste jeg har lest på lenge!


Anbefalt av Beate Norgaard | 26.03.2019


Topp
Translate »