Insyriated – 2017 – (DVD)

Publikumsprisvinner fra filmfestival i Berlin 2017

Undertittel

Krig, akkurat som kjærlighet, har nærmest vært et evig tema innen film, helt siden D.W. Griffith’s «The Birth of a Nation» fra 1915 som regnes å være en av de aller første helaftens spillefilmer i historien. Og det ser neppe ut til at det blir slutt på det med det første. For krig har aldri vært så populært og lukrativt som nå, både på film og (særlig) i virkeligheten. Det er bare å spørre film- og våpenprodusenter rundt omkring i verden, inkludert de i vårt lille land. Men, til forskjell fra våpenprodusenter, så kan filmprodusenter faktisk ha andre og mer edle hensikter enn bare økonomiske og/eller nasjonal(istisk)e interesser. Det kan man også se i filmen «Insyriated».

Filmen «Insyriated» er et krigs(melo)drama som ser ut til å få norsk kinopremiere i midten av mars i 2018. Den er laget av belgiske Philippe Van Leeuw og handler om livet til en familie i en boligblokk i det som en gang i tiden var kjent som en av verdens vakreste byer – Syrias hovedstad, Damaskus. Den kjente palestinske skuespillerinnen Hiam Abbass, som har en av hovedrollene i filmen og er som alltid fantastisk, spiller ei mor hvis eneste ønske er å beskytte sine barn mot snikskyttere, granatkastere og skruppelløse mennesker som bruker krig for å vise sine mørkeste sider og oppfylle sine groveste fantasier.  Men for å lykkes med det ønsket, er selv de mest idealistiske blant oss, av og til – og særlig i krisesituasjoner – nødt til å justere og revurdere sitt ståsted og sine holdninger – som man, som oftest, får dyrke uforstyrret i fredstider.

«Insyriated» er en severdig og engasjerende film om et aktuelt tema – det er også et hederlig forsøk for å vise lidelser til sivilbefolkning i et krigsherjet land. Men filmen er bare delvis vellykket pga. en del ulogiske brister i historien og flere unødvendige melodramatiske elementer som kan virke forstyrrende og urealistiske, i hvert fall for dem som har opplevd krigen på nært hold og har fått erfart hvordan ting egentlig fungerer i den virkelige verden – en verden som krig er også en del av, dessverre.


Anbefalt av Azer Pehilj | 20.01.2018


Topp
Translate »