Inn i skogene (2013)

Katie Kitamura

Dette er en ekstremt svart fortelling som jeg leste i løpet av noen deilige, solfylte dager. Kontrasten ble stor, men jeg kan likevel anbefale boken. Den handler om undertrykkelse og makt i et samfunn i oppløsning.

Undertittel

Vi er i en ikke navngitt koloni, i en ikke tidfestet periode. En far og sønn driver en større gård med en innfødt tjenerstab. Sønnen, Tom, er svakelig, feig og løgnaktig. Faren er alt sønnen ikke er, hensynsløs, modig, nærmest brutal og han liker å ydmyke sønnen. En kvinne, som faren har tiltenkt sønnen, kommer til gården – men faren legger selv sine øyne på henne…

I landet har det i lengre tid murret blant de innfødte. De vil ta jorden tilbake med våpen i hånd. Et opprør bryter ut, og mange kolonister blir drept. Hvem kan Tom og faren stole på når krisen nærmer seg?

Denne dystre fortellingen gjorde et dypt inntrykk. Språket gir en fortettet stemning: «Hun tenker: Tom vet ikke hvordan han skal elske den gamle, så han elsker jorden i stedet. Hans følelser overfor den gamle er uforløst. Han klamrer seg til eiendommen og gården, men egentlig klamrer han seg til faren».

Katie Kitamura (34) sies å være et av stjerneskuddene på den amerikanske, litterære himmelen nå. Boken er oversatt og utgitt på Pelikan forlag (Knausgårds forlag).


Anbefalt av Elisabeth Gran | 28.07.2014


Topp
Translate »