Andvake (2007)

Jon Fosse

Siden Jon Fosse er en våre fremste forfattere (særlig som dramatiker) har jeg lenge tenkt jeg burde lese noe av ham - men jeg har nølt siden han kan virke utilgjengelig.

Undertittel

Jeg valgte å begynne med «Andvake», en liten roman som fikk gode omtaler da den kom.

Rundt omkring i Bjørgvins gater går et ungt par. Alt de eier i verden bærer de med seg. Syttenåringene trenger tak over hodet; om en dag eller to skal de bli foreldre. Men det er ikke rom til dem i herberget. Asle og Alida har flyktet fra en umulig tilværelse i havgapet nord for Bergen. Han har mistet begge foreldrene, hun er utstøtt av sin egen mor. Nå har de bare hverandre.

Dette er en vakker tekst om kjærligheten mellom to unge. Samtidig har teksten uhyggelige dyp, det er hull i handlingsforløpet som skjuler mørkere sider. Fosse har en spesiell skrivestil, med gjentakelser av ord og vendinger. Det kan være litt uvant, men det gir en fin flyt og rytme. Jeg ble dratt inn i fortellingen om Asle og Alida fra første side og jeg slukte boken i løpet av et par timer, nærmest til min egen overraskelse. Personene lever fortsatt i meg. Lån boken og bli mer kjent med Jon Fosse!

Historien om Asle og Alida fortsetter i «Olavs draumar» som kom i 2012.


Anbefalt av Elisabeth Gran | 20.04.2012


Topp
Translate »