Drolsum stasjon (2019)

Bjørn Bottolvs

Å vende tilbake til det stedet man vokste opp og tråkket sine barnesko, det er det Bjørn Bottolvs gjør, og vi får være med.

Undertittel

En invitasjon til klassefest, 40 år etter avsluttet realskole, setter i gang en lang rekke minner som får plass mellom to permer.

Den tidligere førstebetjenten og krimforfatteren Bjørn Bottolvs har skrevet en tilnærmet biografisk roman, nemlig Drolsum stasjon. Jeg-personen i boka vokste opp på Drolsum stasjon der hans far var jernbanemann.

Historien veksler mellom nåtid og den gang da. Den er ikke kronologisk i oppbygning, den lar den ene historien anspore til den neste. Skildringer fra tidlig barndom i lek og alvor, samt alle pubertetens utfordringer for en ung mann, blir behørig beskrevet. Det er ikke udramatisk å vokse opp på en jernbanestasjon der også bilveien krysser over linja. I oppveksten til hovedpersonen skjer det flere fatale ulykker i krysningssporet.

Livet til sjøs som ung førstereis, årene som førstebetjent ved Majorstuen politistasjon, ja, vi får historiene på løpende bånd.

Men er boka biografisk da?

Forfatteren sier selv i et intervju at rammehistorien er for så vidt sann, men mellom der er det mye «jug», spesielt historiene fra sjømannslivet.

Boken passer kanskje spesielt godt for menn som vokste opp på 1950-tallet, men kan leses av alle voksne som liker en lett tilgjengelig roman.

 

Skrevet av Elin Sandsether


Anbefalt av Bibliotekar | 23.03.2020


Topp
Translate »