Døden er et slit (2020)

Khaled Khalifa

Galgenhumoristisk fortelling fra borgerkrigen i Syria. En far skal begraves. Hans siste ønske var å bli stedt til hvile i landsbyen hvor han vokste opp.

Undertittel

Tre søsken skal kjøre den døde faren fra Damaskus til forfedrenes gravlund i en landsby nær Aleppo. En av søsknene eier en skranglete minibuss, som de plasserer liket i. Kjøreturen er i utgangspunktet ikke mer enn en dagsreise, men i en krigssone blir dette strevsomt.

Faren tilhørte et miljø med gamle «revolusjonære» som under borgerkrigen stemples som terrorister. Han står fortsatt oppført i folkeregisteret, og dette skaper problemer på kontrollpostene de passerer. I tillegg er det gammel fiendskap og sjalusi i søskenflokken. De har ikke snakket ordentlig sammen på flere år, og er nå henvist til å være i en bil sammen over lengre tid, og med et svært spesielt familieoppdrag.

«Alle tre tenkte at de måtte samarbeide hvis faren skulle nå fram til sitt siste hvilested, men så, etter begravelsen, kom de til å bli like ensomme og alene igjen, alle tre, og da ble de nødt til å unngå blikkene til hverandre. Ellers kom de til å oppdage hvor stor kløften mellom dem faktisk hadde vokst seg».

Khaled Khalifa bor delvis fortsatt i Syria. Han har publisert seks romaner, hvorav to ble sensurert i hjemlandet. I tillegg til denne, er «Ingen kniver på kjøkkenenet» og Hatets lovsang» oversatt til norsk.


Anbefalt av Elisabeth Gran | 16.03.2020


Topp
Translate »