Charlotte (2017)

David Foenkinos

Sterk bok om den tysk-jødiske maleren Charlotte Salomon (1917-1943)

Undertittel

Charlotte Salomon vokste opp i Berlin i en velstående men ødelagt familie. Hun er oppkalt etter tanten sin, som tok sitt eget liv som 18-åring. I familiens nære historie finnes det en rekke selvmordere. Hun vokser opp til å bli en stille og skapende sjel. Med sitt eksepsjonelle talent, er hun den eneste jøden som i 1936 får dispensasjon til å gå på Kunstakademiet i Berlin.

Før krigen bryter ut, flykter hun til besteforeldrene, som har bosatt seg i Sør-Frankrike. Her maler hun som besatt, og noen av hennes viktigste verker blir til i denne tiden. Da nazistene overtar kontrollen av Sør-Frankrike, tar det ikke lang tid før Charlotte arresteres og sendes til Auschwitz

David Foenkinos har i mange år vært opptatt av skjebnen til Charlotte Salomon – og dette har vært en vanskelig bok å skrive;

«Jeg tok notater i flere år.

Jeg så på bildene hennes støtt og stadig.

Jeg siterte eller hintet til Charlotte i flere av mine romaner.

Jeg prøvde å skrive denne romanen flere ganger.

Men hvordan?

Skulle jeg selv være med?

Burde jeg forvandle historien hennes til fiksjon?

Hvilken form burde besettelsen min ta?

Jeg begynte, jeg prøvde, jeg ga opp.

Jeg greide ikke å skrive to sammenhengende setninger.

Jeg følte jeg gikk i stå ved hvert punktum.

Umulig å komme videre.

Det var en kroppslig sansing, en kvelningsfornemmelse.

Jeg følte at jeg måtte skifte linje for å puste.

Da skjønte jeg at det var slik jeg måtte skrive.»

Utdraget viser også formen på teksten i hele boka – de korte setningene. Dette er et grep som fungerer veldig bra! Leseren kommer inn i en suggererende rytme og den sterke historien formidles effektivt og elegant.

Forlaget skriver: «Charlotte  er en roman om et eksepsjonelt liv, et uvanlig talent og et geni, om en families mørke hemmeligheter, forfølgelse, kjærlighet, kunst og besettelse. David Foenkinos ble for denne boka belønnet med Concourt de Lycéens-prisen og den prestisjetunge Renaudout-prisen.»


Anbefalt av Rannveig Kvanum | 24.04.2017


Topp
Translate »