Barnepiken (2010)

Kathryn Stockett

Boken tar oss med til USA på 1960-tallet, nærmere bestemt til byen Jackson, Mississippi. Den handler om de svarte hushjelpene som steller hus, lager mat og ikke minst passer barna i de hvite familiene.

Undertittel

Mange barn knytter sterke og kjærlige bånd til sine barnepiker. De har liten lønn og få rettigheter. Segregeringen er ikke opphevet, men kampen om rettigheter for svarte har begynt.

Boken har 3 fortellerstemmer. Det er Skeeter, datter på en rik bomullsplantasje, Minny, fembarnsmor og hushjelp med en skarp tunge og det er hushjelpen Aibileen som er mild og godhjertet. Skeeter drømmer om å bli journalist og hun får en idé om å skrive de svarte hushjelpenes historie. Spenningen i fortellingen er knyttet til bokidéen: tørr og vil hushjelpene fortelle henne sin historie? Og dersom det blir bok, vil de kunne beholde identiteten anonym? Hvis de avsløres riskerer de mye…

Dette er Kathryn Stocketts debutroman. Forfatteren har selv vokst opp i Mississippi med en svart hushjelp. Til tross for at personene er noe karikerte, er dette en spennende og godt fortalt historie om en tid vi ikke skal glemme. Riktig en god, gammeldags roman!


Anbefalt av Elisabeth Gran | 17.09.2010


Topp
Translate »